Πέμπτη, 18 Αυγούστου 2016

Οι Θεματοφύλακες Βιβλίων ..... συναντούν τους Nιcci French!

   

     Τετάρτη 8 Ιουνίου, και όλοι οι δρόμοι – τουλάχιστον για εμάς, το blog μας «Θεματοφύλακες Βιβλίων» – οδηγούν στο Σύνταγμα και πιο συγκεκριμένα στα Public, όπου θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του βιβλίου «Οργισμένη Παρασκευή» του συγγραφικού ζεύγους Nicci French. Ένα όμορφο και ξεχωριστό απόγευμα πρόκειται να ξεκινήσει, χάρη στις εκδόσεις Διόπτρα και την πρόσκληση που έκαναν στους δύο βρετανούς συγγραφείς.

       Για όσους δεν γνωρίζουν το συγγραφικό δίδυμο, το όνοµα Nicci French είναι ψευδώνυµο για το συγγραφικό ζεύγος των δημοσιογράφων Nicci Gerrard και Sean French. Δεν είναι ζευγάρι µόνο στη συγγραφή, αλλά και στη ζωή. Είναι παντρεµένοι και κατοικούν στο Σάφολκ. Έχουν γράψει πολλά μυθιστορήματα με την υπογραφή «Nicci French» τα οποία έγιναν Best Seller επιτυχίες, όπως: The Memory Game, The Safe House, Killing Μe Softly, Beneath the Skin, The Red Room, Secret Smile, Catch Me When I Fall, Losing You, Until It’s Over, What To Do When Someone Dies, Complicit κ.ά. Από τις Εκδόσεις Διόπτρα κυκλοφορεί η σειρά µυθιστορηµάτων αγωνίας Blue Monday, Tuesday’s Gone, Σκοτεινή Τετάρτη, Σηµαδεµένη Πέµπτη, Οργισµένη Παρασκευή, µε πρωταγωνίστρια τη Φρίντα Κλάιν, καθώς και το ψυχολογικό θρίλερ Επιστροφή από το σκοτάδι.

       Η καφετέρια του τελευταίου ορόφου αρχίζει σιγά – σιγά να γεμίζει και να πλησιάζει η ώρα που οι δύο αγαπημένοι συγγραφείς θα κάνουν την εμφάνισή τους. Ανάμεσα στο κοινό ξεχώρισαν: η συγγραφέας κυρία Άννα Γαλανού, ως μία ευχάριστη έκπληξη καθώς είναι ιδιαίτερα αγαπητή στο χώρο της συγγραφής. Η κυριά Γιώτα Γουβέλη , η οποία μας ταξιδεύει μέσα από τα συγγραφικά έργα της, να βιώνουμε με πάθος τις ιστορίες και προβληματισμούς των χαρακτήρων της. Ο συγγραφέας κύριος Βαγγέλης Γιαννίσης, ο οποίος με το πρώτο του βιβλίο «Το Μίσος» απέδειξε ότι και οι Έλληνες συγγραφείς μπορούν να γράψουν «καλό» και εύστοχο αστυνομικό μυθιστόρημα. 

  Ανάμεσα σε λογοτεχνικές προσωπικότητες, αλλά και θαυμαστών της αξιέπαινης πένας του συγγραφικού διδύμου, με το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη υπόβαθρο και τον αθηναϊκό ήλιο να εμπλουτίζει με τις αποχρώσεις του ηλιοβασιλέματος τον καμβά του ουρανού, εμφανίστηκαν στο πάνελ οι δύο συγγραφείς, η Nicci Gerrard και Sean French. Οι αναγνώστες αντικρίζοντας τα είδωλά τους από κοντά, δεν ήταν δύσκολο να σημειώσουν γιατί τα βιβλία τους κάνουν παγκόσμια επιτυχία. Πρόκειται για ένα ζευγάρι, που από την πρώτη στιγμή κιόλας, καταλαβαίνεις πως ταιριάζουν απόλυτα σαν αλληλοσυνδεόμενοι κρίκοι μιας αλυσίδας, όσο και οι μέρες της δημιουργίας,της φανταστικής σειράς βιβλίων που δημιούργησαν με τόση αγάπη. Ένα ζευγάρι, που το χαρακτηρίζει ο σεβασμός προς το πρόσωπο αλλά και τις ιδιαιτερότητες του άλλου. 
 
     Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε από τη δημοσιογράφο Μαρίνα Τσικλητήρα, η οποία το πρώτο ερώτημα που τους έθεσε ήταν πώς δουλεύουν ομαδικά, πώς βρίσκουν τρόπο να συνεργάζονται χωρίς προβλήματα και συγκρούσεις. Ο Sean απάντησε ότι πριν τη «Φρίντα» είχαν γράψει 13 αυτόνομα βιβλία, οπότε γνώριζαν τον τρόπο γραφής του καθενός. Ωστόσο, δεν παύει να είναι δύσκολο το να γράφουν μαζί. Τόνισε πως η μαγική τομή είναι ότι συζητούν - επεξεργάζονται τις σκέψεις τους και μετά καταλήγουν στην σκιαγράφηση κάθε ιστορίας. Δίνοντας έμφαση στην καλοδουλεμένη πλοκή, την έντονη δράση και την έκφραση των γεγονότων. Στη συνέχεια η Nicci συμπλήρωσε ότι οι ιδέες τους συλλαμβάνονται στο νου, κατά τις βόλτες τους και τις ώρες χαλάρωσής τους. Και το σπουδαιότερο, ότι γράφουν, όταν συνειδητοποιήσουν ότι έχουν την ίδια ιστορία στο μυαλό τους. Όσο για το κομμάτι της συγγραφής πρωταρχικό ρόλο έχει η Nicci, τα στέλνει τα γραπτά με mail στον Sean, τα διαβάζει, κάνει διορθώσεις, συμπληρώνει, τα ξαναστέλνει πίσω, και ούτω κάθε εξής. Απαράβατος κανόνας, όπως επεσήμανε η Nicci; Ποτέ δεν ξανά βάζει ένα "κείμενο", απόσπασμα, το οποίο έχει αφαιρέσει ο Sean. Οι άλλοι δύο κανόνες που εφαρμόζουν πιστά είναι: ότι πρώτον ποτέ δεν αποκαλύπτουν στο κοινό ή στον εκδοτικό τους οίκο τι έχει γράψει ο καθένας, και δεύτερον δεν συζητάνε τις αλλαγές, τις παρεμβάσεις μεταξύ τους, αλλά τις κάνουν επί τόπου.

       Στη συνέχεια η κυρία Τσικλητήρα τους έκφρασε την απορία της για τον ορισμό της συγγραφής, τι σημαίνει για αυτούς και πώς στράφηκαν στην αστυνομική λογοτεχνία. Και οι δύο απάντησαν ότι μέσα από τη συγγραφή ξεφεύγουν από την μονοτονία της καθημερινότητας, ταξιδεύουν και εκφράζουν τα συναισθήματά τους. Η έλξη που αισθάνονται για τις ιστορίες βίας οφείλεται, όπως πιστεύουν, στο γεγονός ότι για αυτούς η αστυνομική λογοτεχνία έχει ψυχοθεραπευτική αξία. Μέσα από τη συγγραφή αστυνομικών ιστοριών ανακαλύπτουν τους εαυτούς τους. Οι ήρωες είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, απλοί και καθημερινοί. Και αυτό είναι ο στόχος και το συμβόλαιο που έχουν κάνει με το κοινό τους. Οι ιστορίες τους, οι ήρωες να είναι αληθινοί, να βαδίζουν στα χνάρια της πραγματικότητας και το τέλος της κάθε περιπέτειας, να είναι όχι ένα τέλος χαρούμενο, αλλά ένα τέλος όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστικό.


      Ασφαλώς, η συζήτηση δεν γινόταν να μην περιστραφεί γύρω από την πρωταγωνίστρια της σειράς, Φρίντα Κλάιν, για την οποία και διατυπώθηκαν οι περισσότερες ερωτήσεις από το κοινό. Η σειρά της Φρίντα ξετυλίγεται μέσα σε μία τρομαχτική εβδομάδα, μία εβδομάδα όπου η κάθε μέρα αντιστοιχεί σε κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα, θυμίζοντας έτσι τις μέρες της Δημιουργίας, αλλά από την ανάποδη πλευρά. Και ενώ κατά τη διάρκεια της Δημιουργίας ο Θεός "έκανε" κάθε μέρα κάτι καλό, κατά την εβδομάδα της Φρίντα τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο. 

      Το ξεχωριστό στοιχείο της σειράς είναι ακριβώς αυτό: Η Φρίντα και η ειδικότητά της. Για πρώτη φορά, και αν όχι για πρώτη τουλάχιστον αποτελεί εξαίρεση, η ηρωίδα μίας αστυνομικής σειράς δεν είναι αστυνομικός. Η Φρίντα Κλάιν είναι ψυχοθεραπεύτρια, η οποία βοηθάει την αστυνομία στη σύλληψη παρανοϊκών δολοφόνων. Είναι φεμινίστρια, δυναμική, αλλά και συγχρόνως ευάλωτη. Και ενώ συνήθως στα αστυνομικά μυθιστορήματα ο ήρωας σώζεται πάντα από κάποιον, η Φρίντα ξέρει ότι θα σωθεί μόνη της. Μόνο η ίδια μπορεί να σώσει τον εαυτό της και για αυτό στηρίζεται αποκλειστικά στις δικές της δυνάμεις. Αυτό την κάνει να μην είναι ιδιαίτερα ανοιχτή προς τους άλλους. Στόχος της είναι η αποκάλυψη της αλήθειας, όσο τρομακτική και αν είναι. Καταφέρνει, ωστόσο, να "παραμείνει" άνθρωπινη, παρά την τρέλα που την περιτριγυρίζει, ακριβώς γιατί συνειδητοποιεί τον πόνο των διπλανών της και τους βοηθά να τον αντιμετωπίσουν.

      «Μερικές φορές το μυαλό είναι ο πιο επικίνδυνος τόπος για να χάσεις το μυαλό σου» (το moto των βιβλίων) και αυτό μας το προσφέρουν με τον καλύτερο τρόπο η Nicci και ο Sean. Όπως ανέφεραν σκοπός τους είναι η πλοκή να προκαλεί ενδιαφέρον, να την παρακολουθεί ο αναγνώστης με κομμένη ανάσα, να συγκλονίζεται από τις ανατροπές και να μαγεύεται από τη δόμηση και των δευτεραγωνιστών. Μέσα από όλα αυτά θέλουν να κάνουν τον αναγνώστη να αναρωτηθεί ποιος είναι, τι κάνει, γιατί τα απαίσια πράγματα που συμβαίνουν γύρω μας είναι στην ουσία ευκαιρία για εσωτερική αναζήτηση. Ο χρόνος περνάει και έχει το κόστος του πάνω μας, αυτό θέλουν να περάσουν με τα βιβλία τους.

      Ιδιαίτερη αναφορά έγινε φυσικά και για τον Dean, ο stoker της Φρίντα. Από το πρώτο βιβλίο είναι δίπλα της, τον νοιώθει, τον αισθάνεται, αλλά δεν τον βλέπει. Κινείται σαν φάντασμα. Υπάρχει; Ή όχι. Το μόνο σίγουρο είναι ότι βρίσκεται μόνιμα στο μυαλό της Φρίντα. Ούτε η Nicci, ούτε ο Sean είπαν περισσότερα για τον Dean, αφήνοντας μας την αμφιβολία υπάρχει ή όχι; Είναι αληθινό πρόσωπο ή δημιούργημα της φαντασίας της Φρίντα; Μία αμφιβολία η οποία μας εξιτάρει και μας κάνει να ανυπομονούμε για τα επόμενα βιβλία, τα οποία όπως μας είπαν το «Σάββατο» είναι ήδη υπό έκδοση και θα κυκλοφορήσει το 2017.

      Στο πλαίσιο των ερωτήσεων του κοινού, η Βασιλική Μπούζα και εγώ, ως εκπρόσωποι του blog «Θεματοφύλακες Βιβλίων», τους θέσαμε την ερώτηση πώς καταφέρνουν, με τόσα αστυνομικά βιβλία και τόσους «κακούς» που κυκλοφορούν, να δημιουργούν, να σκιαγραφήσουν κάθε φορά έναν «κακό χαρακτήρα». Η Nicci, η οποία όπως είπε βρήκε την ερώτηση ιδιαίτερα έξυπνη και πρωτότυπη, απάντησε ότι ο δικός τους «κακός» ήρωας, δεν είναι ευφυής, τέλειος, αλάνθαστος και διαβολικός. Ο δικός τους «κακός» ήρωας είναι ένας απλός, καθημερινός άνθρωπος. Είναι ο γείτονας, ο συνάδελφος, ίσως ο αδερφός, η αδερφή ή και ο γονιός σου. Γιατί, όπως συμπλήρωσε ο Sean, η συνειδητοποίηση ότι ακόμα και ο πιο άκακος (φαινομενικά) άνθρωπος είναι ικανός για το πιο αποτρόπαιο έγκλημα, είναι τραγικότερη από την ύπαρξη ενός «τέλειου» δολοφόνου. Και ολοκλήρωσε λέγοντας πώς δεν φτιάχνουν έναν κακό χαρακτήρα, αλλά φτιάχνουν τον κακό που έχει ανάγκη η κάθε ιστορία.

      Η όμορφη και ξεχωριστή αυτή βραδιά έκλεισε με μία συμβουλή από το συγγραφικό αυτό δίδυμο προς τους συγγραφείς, αλλά και προς όλους αυτούς που ασχολούνται ερασιτεχνικά με τη συγγραφή. «Να γράφεις το βιβλίο που θες εσύ, όχι το βιβλίο που θέλουν οι άλλοι». Και με αυτά τα λόγια πέρασαν στην υπογραφή των βιβλίων και στη φωτογράφιση με τους θαυμαστές τους.


   Μία μοναδική εμπειρία χαράχτηκε στην ψυχή μας, μία γνωριμία ξεχωριστή καθώς ένας ορμητικός χείμαρρος συναισθημάτων μας κατέκλυσε, τα οποία ακόμη και σήμερα αδυνατούμε να τα εκφράσουμε με λόγια. Μένουμε στην μαγεία της στιγμής. Ήταν κάτι ανεπανάληπτο, από εκείνα γεγονότα που αξίζει να ζεις … γιατί σου προσφέρουν μοναδικά και αξέχαστα πνευματικά ταξίδια. Ένα τεράστιο «ευχαριστώ» στον εκδοτικό οίκο Διόπτρα για την δυνατότητα αυτή! Είναι ίσως ελάχιστο που μπορούμε να πούμε και ευχόμαστε να συνεχίσουν να μας προσφέρουν τέτοιες ευκαιρίες στο μέλλον.


Χρυσή Αγγελίδου & Βασιλική Μπούζα, 
για τους Θεματοφύλακες Βιβλίων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχολιό σας :

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΠΕΘΑΜΕΝΟΙ

Προσωπική άποψη/επιμέλεια: Δελλή Χαρά Υποκινούμενη από ένστικτο και μόνο, υπέκυψα πάλι στην “πρωτοδοκιμαζόμενη” πένα ενός νεαρο...

Disqus Shortname