Σάββατο, 17 Ιουνίου 2017

Η Κοσμογονία - Μαριαντώνης Πολίτης.

Προσωπική Άποψη: Βασιλική Μπούζα

Ένα απόγευμα παρακολουθούσα μια βιβλιοφιλική εκπομπή στην τηλεόραση. Άξαφνα παρουσιάστηκε ο νέος συγγραφέας- εκδότης, κύριος Πολίτης και το βιβλίο του: "Το τάγμα των Φτερωτών:Η Γέννηση". Τόσο η ευφράδεια λόγου του συγγραφέως, όσο η ροή της συνέντευξης μαγνήτισαν το ενδιαφέρον μου. Η πρώτη μου σκέψη ήταν: Ποιος είναι αυτός ο Έλληνας εξ' Αιγύπτου και την ριψοκίνδυνη, μα δημιουργική απόφαση να δημιουργήσει έναν εκδοτικό οίκο στους χαλεπούς καιρούς που περνά η χώρα μας. Είναι άξιος συγχαρητήριων! Οι λέξεις κλειδιά "Φτερωτοί, λογοτεχνία φαντασίας, και ο γρίφος ταυτότητας ενός ατρόμητου πολεμιστή, ο οποίος διαφυλάττει την ισορροπία του σύμπαντος" με οδήγησαν αν ψιθυρίσω: "Θέλω το βιβλίο του." Τελικά λίγους μήνες αργότερα, θέλεις τα παιχνίδια της μοίρας, το κατάλληλο timing ή διαβολική σύμπτωση; Τον συνάντησα από κοντά σε μια εκδήλωση της ομάδας μας. Ήταν κάτι απρόσμενα ευχάριστο και νιώθω τυχερή που δόθηκε η ευκαιρία μέσω μιας ανώτερης δύναμης.. Και για να μην τα πολυλογώ κάπως έτσι βρέθηκα αντιμέτωπη με το «Τάγμα των Φτερωτών: Η Γέννηση». Το θέμα που τίθεται στο αναγνωστικό κοινό είναι η εξέλιξη της ύπαρξης, ενώ σαν πρωτογενής γρίφος απασχολεί η απόκρυφη ταυτότητα της υπόστασης του. Το εντυπωσιακό εξώφυλλο αλλά και η πλοκή της ιστορίας ως σαν ευχάριστη έκπληξη με μύησαν στο τρόπο γραφής της πένας του κ. Μαριαντώνη Πολίτη. Ένα ταξίδι με σκοπό την σκιαγράφηση μιας ισχυρής προσωπικότητας και τη σφυρηλάτηση ενός ανελέητου πολεμιστή, του Αλέξανδρου. Ενός ξεχωριστού ατόμου που από την παιδική ηλικία κι όλας εξεφράζει τις ανησυχίες, το σεβασμό στο συνάνθρωπο και την αυτοθυσία. Μεγαλώνει, ερωτεύεται κι εκπαιδεύεται με την νοητή βοήθεια των συμπολεμιστών του, την κατάλληλη στιγμή, πριν το παρελθόν του χτυπήσει την πόρτα και οι Μαύροι Λύκοι εμφανιστούν ως νέα απειλή. Αμέσως διέκρινα την σπίθα της «Έμπνευσις» ακριβώς όπως και η ονομασία της Εκδοτικού Οίκου. Μια σπίθα, η οποία χάρη στην αποδοχή του αναγνωστικού κοινού θα φουντώσει κι θα γίνει πύρινη λαίλαπα.

Τάγμα των Φτερωτών: Η Κοσμογονία.

Σας ομολογώ πως μετά την ανάγνωση του πρώτου βιβλίου όσα σενάρια κι αν στροβιλιστήκαν σαν κυκεώνας γύρω από το μυαλό μου, μπορώ να πω πως για ακόμη μια φορά πως ο συγγραφέας με εξέπληξε. Σε ευχαριστούμε κ. Πολίτη γι’αυτό το μαγικό ταξίδι.

Ο Αλέξανδρος ζει στο Παρίσι. Οι Μαύροι Λύκοι τον ανακάλυψαν, πρέπει με κάθε κόστος να θυμίσει στους παρευρισκόμενους φίλους την κατάσταση που επικρατούσε πριν την γέννησή του στην Ταρίθ αναφέροντας τα καταστροφικά αποτελέσματα του εμφυλίου των Θεών.


A post shared by Vicky G Bouza (@coold1va) on


Η σειρά φανταστικής λογοτεχνίας «Το τάγμα των φτερωτών» επιστρέφει με δεύτερη συγκλονιστική συνέχεια επινόματι «Κοσμογονία». Κι όπως καταλαβαίνετε σε αυτό το βιβλίο θα σκιαγραφηθεί η κοσμοθεωρία του «Τάγματος των φτερωτών».

Αγαπημένοι χαρακτήρες επιστρέφουν και μπλέκονται σε ένα περιπετειώδες πανδαιμόνιο. Εξιστορώντας μας, όχι μόνο το παρελθόν της ύπαρξης τους και τις καταστάσεις που τους οδήγησαν σε τρομακτικές αποφάσεις, αλλά μας εντρυφούν στην κοσμογραφία της Ταρίθ. Ενός εκ των τεσσάρων αξιοθαύμαστων κόσμων όπου ο κύριος Μαριαντώνης πολίτης έχει πλάσει με τόση αγάπη. Τέσσερις κόσμοι από τα άδυτα της φαντασίας. Αριστοτεχνικά αλληλοσυμπληρούμενοι μέσω της οξύτητας του πνεύματος του συγγραφέα. Αγαπητοί αναγνώστες, η πένα του σας επιφυλάσσει εκπλήξεις και ανατροπές καθ’ όλη την έκταση του βιβλίου, οι οποίες θα συμπληρώσουν τις απορίες από την «Γέννηση» αλλά θα σπείρουν το αίσθημα της αγωνίας αναμένοντας το τρίτο έργο της σειράς. 

Και μιας που αναφέρω την λέξη αγάπη, σημειώστε πως είναι κυρίαρχο χαρακτηριστικό του βιβλίου, καθώς ως ανθρώπινο συναίσθημα αποτελεί την κινητήρια δύναμη για υπερπήδηση θεόρατων εμποδίων αλλά και σε περίπτωση που μιαστεί από τον φόβο του φθόνου, αποτελεί μέσο απόλυτης φρίκης ή κτηνωδίας. Άλλωστε κι οι Θεοί λυγίζουν μπρος σ’αυτο το συναίσθημα, πως θα μπορούσαν να αντισταθούν ως κατ’ εικόνα κι ομοίωσιν οι θνητοί.

Στα πρώτα κεφάλαια του βιβλίου η αφήγηση ξετυλίγεται μέσω των αποριών της Αριάδνης και των απαντήσεων του Αλέξανδρου μέσω της γνώσης του ιερού κειμένου της Στιτακάτ καθώς καταγράφεται λεπτό προς λεπτό η διαδικασία «Ξυπνήματος των Φτερωτών» και η ταξιαρχική διάκριση τους. Ένδοξος θρίαμβος τα ηρωικά κατορθώματα κι η αυτοθυσία της φυλής τους. Αναλύεται το στρατιωτικό/πολιτικό πολίτευμα αλλά και η ιδιαίτερη δόμηση της πόλεως Συναφάρ με το δεσπόζοντα έμβλημα των φτερωτών.

Με μια βουτιά στο παρελθόν επισημαίνεται η καταδυνάστευση των Μαύρων λύκων, η επιβολή φόρων αλλά και συλλογή σκλάβων. Ο αβάσταχτος θεσμός του παιδομαζώματος ανάμεσα στα βασίλεια και η επιστράτευση για την άμεση εμπλοκή σε πολεμική σύρραξη, με σκοπό την υπεροχή και κυριαρχία. Σύμμαχοι τους: Ανελέητα ζωόμορφα τέρατα με λαμπερά μάτια και μοχθηρά πλάσματα με τρομακτικές δυνάμεις όπως οι "φρύγιοι". 

Γνωρίστε το ορεινό προπύργιο του Μαυρόλικ και προετοιμαστείτε για την εισβολή του στρατού της στη πρωτεύουσα των εμπορικών συναλλαγών της Ταρίθ. Βιώστε τον αλλεπάλληλο χείμαρρο συναισθημάτων να σας τυλίγει και νιώστε την ηλεκτρισμένη ένταση των σχέσεων μεταξύ των ηγετικών μορφών των Φτερωτών. Ακούστε τις σκέψεις των πολεμιστών και αφομοιώστε τους κίνδυνους ως δυσάρεστη έκβαση αφανισμού του τάγματος αλλά νιώστε ελεύθεροι να επιλέξετε ανάμεσα στην πίστη του καθήκοντος κι την τήρηση των νόμων. Το θάρρος συγκρούεται με την προσωπική επιθυμία για κυριαρχία, εναντιώνεται σ’έναν κι μόνο σκοπό την απελευθέρωση.

Στην αναζήτηση της αλήθειας οι αναγνώστες θα μάθουν τον λόγο που ο Αλέξανδρος βρίσκεται στην γη καθώς και τα πάντα για τις δυνάμεις του. Τις μοιραίες επιπτώσεις των επιλογών της "κριτικής" σκέψης του πολέμαρχου Αλέξανδρου. Το λόγο ύπαρξης των παράξενων ματιών και τον οξυδερκή χαρακτήρα του. Νέοι χαρακτήρες, επιμελητές, συντονιστές και πολεμιστές ξεπηδούν από τις σελίδες που βιβλίου και παίρνουν πνοή από την δύναμη των λέξεων. Πιστοί σύμμαχοι του στο χειμαρρώδες ρεύμα της ιστορίας: Ο πολυμήχανος Οδυσσέας, ο ετοιμοπόλεμος Τηλέμαχος, ο ισχυρός Ηρακλής και φυσικά οι επιμελητές:Μιχάλης και Κώστας. Ποιος λειτουργεί ως αρωγός στο μακρύ δρόμο του ταξιδιού τους; 

Δεν θα μπορούσα να μην σχολιάσω την ευρηματικότητα ονοματοθεσία και σχεδιασμού των βασιλείων αλλά και των χαρακτήρων της ιστορίας. Κάθε τίτλος πόλης αλλά και χαρακτήρα έχει σημασιολογική και πρακτική υπόσταση. Και αν πιστεύετε πως κατά την ανάγνωσή σας βομβαρδίζεστε με ένα πλήθος χαρακτήρων σημειώστε πως υπάρχει βοηθητικός πίνακας κατά φυλή και ιδιότητα στο τέλος του βιβλίου. Ακόμη και ονόματα που μοιάζουν κοινότυπα στην καθημερινότητα μας, έχουν τοποθετηθεί σκοπίμως από τον συγγραφέα μες στο κείμενο ως το επίλεκτο σώμα των φτερωτών ώστε να επισημανθεί αδάμαστη δύναμη και την αποφασιστικότητα που πρέπει να απελευθερώσουμε για την επίτευξη ενός στόχου.

Η ροή του κειμένου είναι κινηματογραφική και βατή στην ροή του χρόνου. Ανατρεπτικά άλματα στο παρελθόν αποκαλύπτουν τα κρυφά μυστικά της λήθης, ανείπωτες επιθυμίες, σκοτεινές συγκρούσεις συμπληρώνοντας τα απόκρυφα κομμάτια του παζλ του Τάγματος, ενώ με ευφυή τρόπο ο συγγραφέας μας επαναφέρει στο παρόν. Εκείνο το δροσερό απόγευμα στο Παρίσι κατά την αποκάλυψη της αλήθειας και εξιστόρηση της «ζωής» του Αλέξανδρου στους αγαπημένους του Τίνα και Ολιβιέ με τους Μαύρους Λύκους να ετοιμάζονται για νέα επίθεση.

Το βιβλίο απευθύνεται σε γρήγορους αναγνώστες, οι οποίοι διψούν για περιπέτεια. Το ηλικιακό εύρος αγκαλιάζει το εφηβικό κοινό σαν αποτελεί διέξοδο από την απαιτεί σχολική καθημερινότητα αλλά και το ενήλικο κοινό που επιθυμεί να ονειρευτεί, να ψυχαγωγηθεί και να προβληματιστεί με τα ζητήματα που τίθενται κατά την εξέλιξη της ιστορίας. Η κοσμογονία είναι ένα ευανάγνωστο ανάγνωσμα από καλό-δομημένα κεφάλαια τα οποία διαχωρίζονται από θεματικές εικονογραφήσεις προσθέτοντας καλλιτεχνική αίσθηση και ολοκληρώνοντας ως αλλοτινό έργο τέχνης. Κυριαρχούν καθημερινές εκφράσεις και καθιερωμένες συμπεριφορές. Προσεγγίσιμες και στοχευμένες απεικονίσεις, αλλά και χιουμοριστικοί ή ακόμη προκλητικοί διάλογοι, οι οποίοι μαγνητίζουν το ενδιαφέρον των αναγνωστών από τις πρώτες κι όλας σελίδες σαν ψήγματα θεατρικού σεναρίου. Θαρρείς πως και αυτοί αποτελούν χαρακτήρες της ιστορίας χωρίς το βιβλίο να καθίσταται κουραστικό από βαρύγδουπες λέξεις.

Ο συγγραφέας μέσα από ζωηρές περιγραφές δίνει το δικαίωμα στους αναγνώστες να σφυρηλατήσουν τις εικόνες του κειμένου όπως επιθυμούν πατώντας φυσικά στον σκελετό των σκέψεων του. Σε ιδιαίτερα σημεία δίνεται έμφαση όπως στις αναφορές του κέντρο ξυπνήματος- διοίκησης των Φτερωτών, στις λεπτομέρειες της στολής τους, στην ναυπήγηση μεταγωγικών πλοίων και φυσικά την εφευρετικότητα της σχεδίασης των εμπλεκόμενων πόλεων, που συγκρούονται εναντίον της οργής των φερέφωνων του Μαυρολίκ.

Τα παθιασμένα πέταλα της αγάπης ανατέλλουν σαν το άνθος λωτού στο πέρασμα των χρόνων ώσπου μαραζώνουν από το μιαρό άγγιγμα του θανάτου. Η παγιότητα κλονίζεται από την αμφισβήτηση. Το ένστικτο της μαχητικότητας θριαμβεύει προς τις δαιμονικές απειλές, όμως δημιουργεί περισσότερα ερωτήματα για την πραγματική ταυτότητα του Αλέξανδρου. Μοιάζει άτρωτος και ατσάλινος. Κι όμως διαφέρει από τους φτερωτούς.. Ο συγγραφέας εναποθέτει στοιχεία, γι αυτό να είστε προσεχτικοί στο επινοητικό παιχνίδι θησαυρού. Ο Αλέξανδρος βρίσκεται παγιδευμένος σε αμείλικτα παιχνίδια Θεών καταπάτησης της ελεύθερης βούλησης αλλά και χειραγώγησης συναισθημάτων δημιουργώντας ατέρμονες μάχες ενός σαδιστικού εμφυλίου αποζητώντας την εξιλέωση μέσα στα τέσσερα σύμπαντα. 

Κι όμως οι Θεοί έχουν επιστρέψει για να δώσουν νέα μάχη..

«Το τάγμα των Φτερωτών: Κοσμογονία». Ένα συγγραφικό έργο, το οποίο με την δυναμική είσοδο του θα ταράξει τις ισορροπίες στον τομέα του Ελληνικού Fantasy. Το μαγικό πέπλο της Φαντασίας θα σας σαγηνεύσει κι θα σας εντρυφήσει στον πύρινα της ιστορίας μην μπορώντας να το εγκαταλείψετε ούτε λεπτό από τα χέρια σας, σαν αναπόσπαστο κομμάτι από της καθημερινότητας σας. Διαβάστε το και θα με θυμηθείτε!

A post shared by Vicky G Bouza (@coold1va) on

 Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχολιό σας :

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΠΕΘΑΜΕΝΟΙ

Προσωπική άποψη/επιμέλεια: Δελλή Χαρά Υποκινούμενη από ένστικτο και μόνο, υπέκυψα πάλι στην “πρωτοδοκιμαζόμενη” πένα ενός νεαρο...

Disqus Shortname