Κυριακή, 17 Ιουλίου 2016

Κριτική "Η Ζεραλντίν και το ξωτικό της λίμνης" της Εύας Λιανού Πετροπούλου

ΥΠΟΘΕΣΗ

Η μικρή Ζεραλντίν είναι κορίτσι της σύγχρονης πόλης. Μεγαλώνει με αστική πολυτέλεια, με πατέρα μεγαλοδικηγόρο και μητέρα διευθύντρια περιοδικού μόδας. Γύρω της άφθονα υλικά αγαθά και ειλικρινής οικογενειακή αγάπη, αλλά καμία προϋπόθεση για ονειρεμένα φαντασιακά πετάγματα. Ευτυχώς που υπάρχει στη ζωή της ο επαρχιώτης παππούς. Δίπλα από το εξοχικό του απλώνεται μια ωραία λίμνη, γεμάτη μύθους και μυστήρια... Έτσι οι διακοπές κοντά του μετατρέπονται σε μαγική φυγή σε έναν κόσμο παραμυθένιας ομορφιάς. Ανάμεσα ονείρου και πραγματικότητας θα παρελάσουν ολοζώντανα στοιχειά και ξωτικά και νεραϊδομορφές, βασίλισσες του ποταμού, πριγκίπισσες σειρήνες των φυκιών και χίλιες δυο νερένιες άυλες υπάρξεις, που δίνουν άμετρη ορμή στη φαντασία του παιδιού για ασυνόρευτα ταξίδια...

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

"Η  Ζεραλντίν και το ξωτικό της λίμνης" είναι ένα παραμύθι που καταφέρνει και αγγίζει  μικρούς και μεγάλους αναγνώστες. Η  συγγραφέας του ,η Εύα Λιανού-Πετροπούλου με την ιστορία της μικρής της ηρωίδας   καταφέρνει να μας μεταφέρει από το χώρο της πραγματικότητας   με τον οποίο σχετίζεται  η μεγαλοαστική ζωή του κοριτσιού  στο χώρο του ονείρου ,στη λίμνη ,δίπλα στο σπίτι του παππού ,χώρος που περιλαμβάνει νεραϊδόμορφες  υπάρξεις ,στοιχειά, βασίλισσες και πριγκίπισσες αλλά και ξωτικά του νερού ,όπως  είναι ο  αγαπημένος ήρωας  Σαπερλιποπέτ.

Η  συγγραφέας κατέχει την τέχνη της περιγραφής .Περιγράφει άψογα εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους αλλά και πρόσωπα. Τα γραφεία των γονιών της  ηρωίδας ,το σπίτι του παππού  της αλλά και η εμφάνιση της Ζεραλνίν δίνονται με τέτοια λεπτομέρεια  που τοποθετούν τον αναγνώστη πρόσωπο με πρόσωπο με τους ήρωες και τον κάνουν να νιώθει πως πραγματικά βρίσκεται κι ο ίδιος στο χώρο δράσης.

Οι αυθόρμητοι παιδικοί διάλογοι, το χιούμορ της μικρής και ο συναισθηματικός λόγος του παππού  προσδίδουν μια θεατρικότητα .Αυτός είναι και ο λόγος άλλωστε που έκανε το παραμύθι αυτό να ανέβει σε θεατρικές σκηνές σχολείων και πολιτιστικών χώρων.

Το πλούσιο λεξιλόγιο ,ο άρτια συνταγμένος λόγος και η οικεία στο παιδικό μάτι γραμματοσειρά με κάνουν να προτείνω το βιβλίο αυτό και σε μαθητές  για να  βελτιώσουν το λεξιλόγιό τους και την τεχνική της γραφής τους.

Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Η Εύα Πετροπούλου - Λιανού έκανε την εμφάνιση της στο μαγικό κόσμο του παιδικού βιβλίου, με την έκδοση του πρώτου βιβλίου της στα Γαλλικά "Geraldine et le lutin du lac", το Μάιο του 2007, από τις εκδόσεις Amalthee.

Γεννήθηκε στο Ξυλόκαστρο, όπου και ολοκλήρωσε τις βασικές της σπουδές. Αγαπούσε τη δημοσιογραφία από μικρή οπότε αποφασίζει να κάνει επάγγελμα τη μεγάλη της αγάπη και παρακολουθεί μαθήματα δημοσιογραφίας στη σχολή του ΑΝΤ1. Τελειώνοντας με τις σπουδές της κάνει την πρακτική της, ως ελεύθερη ρεπόρτερ σε διάφορες δημοσιογραφικές εκπομπές. Το 1994 φεύγει για τη Γαλλία όπου κι εργάστηκε ως δημοσιογράφος στη γαλλική εφημερίδα Le Libre Journal.

Η αγάπη για την Ελλάδα όμως την κέρδισε, επέστρεψε στην ηλιόλουστη πατρίδα, κι από το 2002 ζει στην Αθήνα. Κύρια ενασχόλησή της είναι η διδασκαλίας της γαλλικής γλώσσας σε πολιτιστικούς φορείς όπως το Ash n’ art, πραγματοποιεί σεμινάρια γαλλικής γλώσσας σε ιδιωτικές εταιρείες, ενώ ασχολείται και με μεταφράσεις. Παράλληλα σπουδάζει στο Γαλλικό Ινστιτούτο, Lettres Modernes, γιατί ποτέ δεν είναι αργά να πραγματοποιούμε τα όνειρά μας. 

Είναι μέλος του Ομίλου Unesco Λόγου και Τέχνης, των Κορινθίων Συγγραφέων, της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών. Επίσης του Ελληνικού Παραρτήματος ΙΒΒΥ Ελλάδα.

Συνεντεύξεις και παραμύθια της φιλοξενούνται σε ηλεκτρονικές εφημερίδες της Ελλάδας και της Κύπρου.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΒΛΙΟΥ
Τίτλος: Η Ζεραλντίν και το ξωτικό της λίμνης
Συγγραφέας: Εύα Λιανού - Πετροπούλου
Εικονογράφηση: Γιάννης Κοσμάς
Εκδόσεις: Έναστρον 
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 2011
Σελίδες: 89
ISBN: 978-960-6649-62-2

Κριτική: Πέρπερα Δώρα φιλόλογος, 
κριτικός λογοτεχνίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχολιό σας :

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΠΕΘΑΜΕΝΟΙ

Προσωπική άποψη/επιμέλεια: Δελλή Χαρά Υποκινούμενη από ένστικτο και μόνο, υπέκυψα πάλι στην “πρωτοδοκιμαζόμενη” πένα ενός νεαρο...

Disqus Shortname