Σάββατο, 7 Μαΐου 2016

Πλάνες ανάγνωσης

Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ 

'Aρθρο 18 : Πλάνες Ανάγνωσης

Γιώργος Σανιδάς

Ο Όσκαρ Ουάιλντ, ήδη από το 1886, μίλησε για τις πλάνες που δεν πρέπει να μας παρασύρουν διαβάζοντας. Να ξέρουμε για παράδειγμα, πως η αξία ενός κειμένου δεν είναι ανάλογη με την κυκλοφορία του, πως η μαζική κουλτούρα, δεν είναι κουλτούρα κοκ.

Πολύ αργότερα, ο Ουμπέρτο Έκο στους 'Κήνσορες και θεράποντες' τα ξεκαθάρισε πλήρως όλα αυτά λέγοντας πως η μαζική κουλτούρα δημιουργεί πρότυπα, κυρίως για εμπορικούς σκοπούς, που παρόλο που δεν έχουν σχέση με τις συνθήκες των καταναλωτών, πετυχαίνει να ταυτίζονται μαζί τους. Άλλωστε και η λέξη κουλτούρα σήμερα, ενώ αρχικά σήμαινε καλλιέργεια πνεύματος, κατάντησε να πάρει την έννοια της σοβαροφάνειας και της επίδειξης σε μέσα διανόησης.

Προσοχή λοιπόν στο συρμό και την εμπορευματοποίηση που δεν πρέπει να μας ξεκόβουν από τις κλασικές αναγνωστικές αξίες οι οποίες δοκιμάστηκαν σκληρά και άντεξαν στο χρόνο. Ούτε στιγμή να μη λησμονούμε πως πρέπει να διαβάζουμε, σύγκαιρα με ό,τι άλλο, κλασικά αναγνώσματα.

Να έχουμε επίσης κατά νου πως η μετάφραση ενός έργου είναι η προσπάθεια του μεταφραστή να μεταφέρει αυτό που κατά τη γνώμη του κρύβεται σ' ένα βιβλίο. Η αλήθεια του συγγραφέα παραμένει άπιαστη κι ασύλληπτη και βρίσκεται μόνο στο πρωτότυπο και πουθενά αλλού. Συνεπώς να προτιμάτε αναγνώσματα στη γλώσσα που αντιλαμβάνεστε πλήρως για να 'συνομιλήτε' απευθείας με τη ψυχή του συγγραφέα. Και σ' αυτό οι ομιλούντες και σκεπτόμενοι ελληνικά είμαστε τυχεροί, καθώς γεννηθήκαμε στη χώρα με την πιο πλούσια γλώσσα στον κόσμο που έδωσε λογοτεχνικά αριστουργήματα κι είναι τα μόνο 'προϊόντα' της τέχνης που δε μπορεί κανείς να μας κλέψει...Κείμενο :  Γιώργος Σανιδάς
Συντονισμός: Βασιλική Μπούζα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχολιό σας :

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΠΕΘΑΜΕΝΟΙ

Προσωπική άποψη/επιμέλεια: Δελλή Χαρά Υποκινούμενη από ένστικτο και μόνο, υπέκυψα πάλι στην “πρωτοδοκιμαζόμενη” πένα ενός νεαρο...

Disqus Shortname