Δευτέρα, 25 Απριλίου 2016

Eίδη αναγνωστών !

Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ 

'Aρθρο 17 : Eίδη αναγνωστών !
Γιώργος Σανιδάς 

Οι αναγνώστες χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: Σ' εκείνους που διαβάζουν χωρίς κίνητρο και ό,τι διαβάζουν τελειώνει μέσα στο χρόνο της ανάγνωσης και σ' εκείνους που διαβάζουν σχολαστικά για την απόλαυση, για τη γνώση, για την κριτική, για τη σκέψη που συνεχίζεται και πέρα από την ανάγνωση. Στους τελευταίους ανήκει το θαύμα των βιβλίων. Σ' αυτούς αποκαλύπτεται η τέχνη του συγγραφέα, αυτό που βρίσκεται πίσω από τις λέξεις μέχρι και τα πιο έξυπνα υφολογικά τεχνάσματα.
Ο Ντοστογιέφσκι στο 'Έγκλημα και Τιμωρία'  περιέγραψε ένα δευτερεύοντα ήρωά του ως εξής: 'ήταν ντυμένος για να έχει το παρουσιαστικό ατόμου ξεπεσμένου οικονομικά που είχε σχέση με τον τύπο". Ο βιαστικός αναγνώστης πέφτει συνήθως στην παγίδα και το προσπερνά. Εισπράττει δηλαδή μια εικόνα που φαίνεται εκ πρώτης όψεως ακριβής, ενώ είναι απόλυτα ασαφής. 

Ο Παπαδιαμάντης στο 'Μυρολόγι της φώκιας' είπε για τη γριά Λούκαινα μόνο πως ''ητο μια χαροκαμένη πτωχή γραία' κι ο αναγνώστης κατάλαβε τα πάντα για εκείνη. Έγραψε όμως το μοιρολόγι με υ κι αυτό απαιτεί προβληματισμό και έρευνα. Όταν, μετά από 80 χρόνια, απαντήθηκε το γιατί -κι αυτό το αφήνω για να το ψάξετε-, διαβάσαμε ένα άλλο διήγημα με τελείως διαφορετική σημασία.

Γράφει ο Μπόρχες : "ο άγνωστος ανέβηκε τις σκάλες στα σκοτεινά τικ τακ, τι τακ, τικ τακ". Ουσιαστικά καλεί τον αναγνώστη ν' ανακαλύψει τη σκηνή με τη φαντασία του. Η φαντασία όμως απαιτεί στάση! Όσο περισσότερο σταθείς σε μια τέτοια διήγηση, τόσο θα απολαύσεις την ανάγνωση που πρέπει να γίνεται αργά, προσεκτικά, αναζητώντας τη λεπτομέρεια, τη χαρά και την ηδονή της αποκάλυψης.

Διαβάζετε λοιπόν αργά διεγείροντας τη φαντασία, τη σκέψη και τις αισθήσεις, αν θέλετε να χαθείτε στο μαγικό κόσμο των βιβλίων...


Κείμενο :  Γιώργος Σανιδάς
Συντονισμός: Βασιλική Μπούζα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχολιό σας :

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΠΕΘΑΜΕΝΟΙ

Προσωπική άποψη/επιμέλεια: Δελλή Χαρά Υποκινούμενη από ένστικτο και μόνο, υπέκυψα πάλι στην “πρωτοδοκιμαζόμενη” πένα ενός νεαρο...

Disqus Shortname