Σάββατο, 6 Φεβρουαρίου 2016

Η Δημόσια Ανάγνωση !

Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ
ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ 
Γιώργος Σανιδάς  
Πριν τον Όμηρο ακόμα, πλανόδιοι λαϊκοί αοιδοί (σαν τους ποιηταράδες στην Κύπρο ή τους ζογκλέρ, δηλαδή εκείνους που αστειεύονταν), απήγγειλαν ή τραγουδούσαν στιχουργήματα, όπως έκαναν αργότερα οι τροβαδούροι που ήταν ευγενείς. Αυτοί προηγήθηκαν ή δρούσαν παράλληλα με τους ρήτορες μεταφέροντας τις απόψεις τους και τη γνώση, με τον προφορικό λόγο. Οι ρήτορες με τη σειρά τους, έδωσαν τη θέση τους στους δημόσιους αναγνώστες.

Ο θεσμός του δημόσιου αναγνώστη (lector) έφτασε στην κορύφωσή του το 1856 στην Κούβα, μέσα στα εργοστάσια πούρων και θεωρήθηκε ανατρεπτικός της ισπανικής επικυριαρχίας στο νησί. Έτσι περάσαμε στις κρυφές δημόσιες αναγνώσεις που ήταν αντίστοιχες με το κρυφό ελληνικό σχολειό, υπέβοσκε δηλαδή κάτω απ' αυτές, η έννοια της απελευθέρωσης.

Το μειονέκτημα όμως της δημόσιας ανάγνωσης με οποιαδήποτε μορφή, ήταν πάντα ότι ο ακροατής γινόταν δέσμιος του αναγνώστη, όπως ακριβώς συνέβαινε με τους ρήτορες. Χανόταν λοιπόν η ελευθερία του ύφους απ' τον ακροατή, η δυνατότητα στάσης και εστίασης ώστε μέσα από τη δεύτερη ή την πολλαπλή ανάγνωση, να φωτιστούν σκοτεινά σημεία της πρώτης.

Σήμερα γνωρίζουμε πως μετά από μια ενδελεχή- δημιουργική ανάγνωση, μπορεί να προκύψει ένα καινούργιο βιβλίο με το νόημα που τελικά συνέλαβε ο αναγνώστης. Με την κριτική και τις παρατηρήσεις του, με την επέκταση των σκέψεων του συγγραφέα κλπ. Αυτά δεν μπορούσαν να γίνουν με τη δημόσια ανάγνωση όπου ουσιαστικά δεν υπήρχε παρά μόνο ένα αντίτυπο του βιβλίου, αυτό που είχε στην κατοχή του ο μεσάζοντας- αναγνώστης.

Η παρέμβαση του φωτισμένου μεσάζοντα, στερούσε απ' τον ακροατή την απευθείας 'συνομιλία' του με τον συγγραφέα κι απ' το συγγραφέα- δημιουργό, η επικοινωνία  κατευθείαν με τον αναγνώστη. 
Το ρόλο του δημόσιου αναγνώστη, υπέκλεψε στην εποχή μας η τηλεόραση, κάνοντας τους ανθρώπους παθητικούς αποδέκτες των πάσης φύσεως μηνυμάτων της.


Τεχνική Επιμέλεια Άρθρου: Βασιλική Μπούζα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχολιό σας :

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΠΕΘΑΜΕΝΟΙ

Προσωπική άποψη/επιμέλεια: Δελλή Χαρά Υποκινούμενη από ένστικτο και μόνο, υπέκυψα πάλι στην “πρωτοδοκιμαζόμενη” πένα ενός νεαρο...

Disqus Shortname