Σάββατο, 12 Δεκεμβρίου 2015

Στήλη : " Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ " .

Σ' αυτή τη Σαββατιάτικη στήλη θ' ασχοληθούμε διεξοδικά κι αποκλειστικά με τη διαχρονική αξία της ανάγνωσης και το πώς μπορεί να την αγαπήσουν τα παιδιά και οι νέοι.

   
    Προέκυψε από το γεγονός πως στις μέρες μας, όπου όλοι σχεδόν οι λαοί κατέκτησαν το δικαίωμα της ελεύθερης ιδιωτικής ανάγνωσης, πολλοί άνθρωποι το απεμπολούν εύκολα σαν να πρόκειται για θέμα δευτερεύουσας σημασίας. Ειδικά στη χώρα μας (και θα εξηγήσουμε προσεχώς το γιατί), το κακό παράγινε και κάτι οφείλουμε να κάνουμε όσοι αγαπάμε ακόμα το διάβασμα, πριν να είναι πολύ αργά.  

     Κατ' αρχήν πρέπει να αντιληφθούμε όλοι και να διαδώσουμε σε κάθε κατεύθυνση, πως το διάβασμα γενικά, αποτελεί τη σπουδαιότερη λειτουργία του ανθρώπου μετά την αναπνοή και συνδέεται άμεσα και άρρηκτα με την ύπαρξή και την εξέλιξή του ως σκεπτόμενο ον. "Η ανάγνωση είναι για το νου, ότι η άσκηση για το σώμα", όπως υποστήριξε σοφά ο Έντισον. Να μάθουμε επίσης, ότι το δικαίωμα όλων στην εκπαίδευση πρώτα, και στην ελεύθερη ανάγνωση στη συνέχεια, κερδήθηκε σχετικά πρόσφατα, κι όχι παντού, με αγώνες και θυσίες. Σε ό,τι αφορά τα παιδιά, υπάρχουν σοβαρότατες πιθανότητες να αγαπήσουν το διάβασμα, αν το αγαπούν οι μεγάλοι στο περιβάλλον τους.

   Σ' αυτή τη στήλη λοιπόν, θα ψάξουμε την ιστορία της ανάγνωσης, τις διακρίσεις της, τα πλεονεκτήματά της, το που να στοχεύουμε διαβάζοντας, τι και πώς να διαβάζουμε, τι σημαίνει πνευματική καλλιέργεια, τι είναι το δημιουργικό διάβασμα,πώς θα κάνουμε τα παιδιά συνειδητούς αναγνώστες κι άλλα πολλά.

   Το ζητούμενο είναι να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό οπλοστάσιο επιχειρημάτων μέσα απ' την πλήρη ανάλυση του θέματος, ώστε να γίνουμε αποτελεσματικοί πρεσβευτές μιας αλυσιδωτής προσπάθειας που θα έχει ως στόχο να ξαναφέρει την ανάγνωση στο προσκήνιο και να την κάνει μέρος της καθημερινότητας όλων.


Άρθρο: Γιώργος Σανιδάς
Τεχνική επιμέλεια :Βασιλική Μπούζα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχολιό σας :

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΠΕΘΑΜΕΝΟΙ

Προσωπική άποψη/επιμέλεια: Δελλή Χαρά Υποκινούμενη από ένστικτο και μόνο, υπέκυψα πάλι στην “πρωτοδοκιμαζόμενη” πένα ενός νεαρο...

Disqus Shortname