Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου 2015

Εν αρχή ην ο Λόγος .

Στήλη "Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ

Αναμφισβήτητα 'εν αρχή ην ο Λόγος "      ( ρήση απ' το ξεκίνημα του κατά Ιωάννη Ευαγγελίου )
Η γλώσσα και τα αλληλένδετα παράγωγά της, γραφή κι ανάγνωση, αποτελούν τις σημαντικότερες ανακαλύψεις του ανθρώπου . Χωρίς αυτά δε θα υπήρχε επικοινωνία, πολιτισμός ,  πρόοδος , εξέλιξη.

Οι επόμενες γενιές δε θα μπορούσαν να στηριχθούν στη συσσωρευμένη γνώση και εμπειρία των προηγούμενων για να δώσουν ώθηση στην κίνηση της ανθρωπότητας μπρος τα μπρος. Έτσι το είδος μας θα ζούσε στα σκοτάδια της άγνοιας και δε θα διέφερε και πολύ απ' το υπόλοιπο ζωικό βασίλειο.

  3500 χρόνια πριν, στη Μεσοποταμία, 70 χιλιόμετρα νότια της Βαγδάτης, εκεί όπου αργότερα άνθισε η ξακουστή Βαβυλώνα, ξεκίνησε η ιστορία των βιβλίων με την ανακάλυψη της τέχνης της γραφής, ως μνήμη για εμπορικούς σκοπούς και επικοινωνία, χωρίς τη φυσική παρουσία των ανθρώπων και τους περιορισμούς του χωροχρόνου. Τότε άρχισαν οι άνθρωποι να σκαλίζουν πάνω σε πήλινες πινακίδες, σύμβολα που προορίζονταν για ανάγνωση.

  Η ανάγνωση όμως με την ευρεία έννοια, προηγήθηκε της γραφής καθώς θα μπορούσε να πει κανείς, πως η φύση αποτελεί ένα ανοιχτό βιβλίο για τα μάτια και τις λοιπές αισθήσεις του ανθρώπου. Έτσι η εικόνα, ταυτίζεται με την πρώτη - πρώτη εμπειρία διαβάσματος. Μπορούμε λοιπόν να συσχετίσουμε την πορεία της ανάγνωσης με τη διαδρομή του ανθρώπου από την ώρα που γεννιέται και δέχεται τα ερεθίσματα, οπτικά και άλλα, απ' το περιβάλλον, ως την ώρα που κλείνει τα μάτια και σταματούν οι αισθήσεις του. Όλη μας η ζωή δηλαδή, θέλοντας και μη, συνδέεται με τη διαδικασία που ονομάζουμε ανάγνωση. Είναι πανταχού παρούσα και τα πάντα πληρούσα.

  Θα επανέλθουμε προσεχώς και διεξοδικότερα στην ιστορία της ανάγνωσης, το επόμενο Σάββατο όμως θα μιλήσουμε αποκλειστικά για τη χρησιμότητά της στον σύγχρονο άνθρωπο.   


Άρθρο: Γιώργος Σανιδάς

Τεχνική επιμέλεια :Βασιλική Μπούζα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχολιό σας :

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΠΕΘΑΜΕΝΟΙ

Προσωπική άποψη/επιμέλεια: Δελλή Χαρά Υποκινούμενη από ένστικτο και μόνο, υπέκυψα πάλι στην “πρωτοδοκιμαζόμενη” πένα ενός νεαρο...

Disqus Shortname