Παρασκευή, 25 Δεκεμβρίου 2015

Διάβασμα, παράθυρο στον κόσμο.

Χρόνια πολλά και καλά με ονειρεμένα αναγνωστικά ταξίδια!

Με το διάβασμα γενικά οξύνουμε και σχηματοποιούμε τη σκέψη μας, βελτιώνουμε το λεξιλόγιό μας, εστιάζουμε την προσοχή μας, χτίζουμε αυτοεκτίμηση, ακονίζουμε τη μνήμη μας, αποκτούμε γνώσεις, αναπτύσσουμε την κριτική μας ικανότητα, διευρύνουμε τη δημιουργικότητά μας, περιορίζουμε την ανία και τη μοναξιά μας.


Οδηγούμαστε σε πνευματική εγρήγορση, μειώνουμε το άγχος μας, συγκεντρωνόμαστε, χειριζόμαστε καλύτερα το γραπτό και τον προφορικό λόγο, ηρεμούμε, ψυχαγωγούμαστε, αποφεύγουμε σύγχρονες αρρώστιες.

Το διάβασμα ανοίγει ένα παράθυρο στον κόσμο σε όποια εποχή επιθυμούμε. Μεταφερόμαστε ακόμα και πέρα απ' αυτόν, σε τόπους μυθικούς, εξωπραγματικούς που μπορούν να αφορούν το πιο μακρινό παρελθόν, το πιο απόμακρο μέλλον, το κόσμο των ονείρων.

Μέσα απ' την ανάγνωση λοιπόν, διδάσκεται πολύπλευρα ο άνθρωπος, αποδρά, προβληματίζεται, αμφισβητεί, συνθέτει άποψη, διευρύνει τους ορίζοντές του, ωριμάζει πραγματικά και πλουτίζει νοητικά.

Ο Diderot είπε πολύ σωστά, πως 'οι άνθρωποι σταματάνε και σκέφτονται όταν σταματάνε να διαβάζουν'. Η ανάγνωση δηλαδή μας προσφέρει κάτι που φαίνεται απλό, στην ουσία όμως είναι μεγαλειώδες: Μας μαθαίνει να σκεφτόμαστε!


Στήλη "Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ"
Γιώργος Σανιδάς

Τεχνική επιμέλεια :Βασιλική Μπούζα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχολιό σας :

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΠΕΘΑΜΕΝΟΙ

Προσωπική άποψη/επιμέλεια: Δελλή Χαρά Υποκινούμενη από ένστικτο και μόνο, υπέκυψα πάλι στην “πρωτοδοκιμαζόμενη” πένα ενός νεαρο...

Disqus Shortname