Τρίτη, 29 Δεκεμβρίου 2015

Συνέντευξη με ην Χριστίνα Ρούσσου. "Ντουλμπέρα" .

Στο σημερινό άρθρο μας, έχουμε την ιδιαίτερη χαρά να φιλοξενούμε την αγαπημένη συγγραφέα κα Χριστίνα Ρούσσου. Συντροφιά στο οδοιπορικό μας, η πρώτη της συγγραφική δουλειά, με τίτλο "Ντουλμπέρα " από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο. BΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Χριστίνα Ρούσσου γεννήθηκε τα Χριστούγεννα του 1964 στη Νάουσα Ημαθίας. Τελείωσε οικονομικά σε ιδιωτική σχολή, έκανε σπουδές στο πιάνο, στη ζωγραφική και στο τμήμα Ευρωπαϊκού Πολιτισμού στο ΕΑΠ. Έχει κάνει τρεις ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής, εκπομπές στο ραδιόφωνο και για μεγάλο χρονικό διάστημα ασχολήθηκε με τη χρυσοχοΐα επαγγελματικά. Συμμετέχει στην ερασιτεχνική θεατρική ομάδα «Επί Σκηνής» στη Νάουσα και σε συλλόγους σχετικούς με την παράδοση και τους χορούς της. Ζει στη Νάουσα και τη Θεσσαλονίκη. Η Ντουλμπέρα είναι το πρώτο της μυθιστόρημα

 Στιγμιότυπα - Παρουσιάσεις :
Ένα βίντεο με αφορμή τη κλήρωση του βιβλίου της κυρίας Χριστίνας Ρούσσου "Ντουλμπέρα" των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ,από τους Θεματοφύλακες Βιβλίων.


Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Β.Μ: Σε ποια ηλικία ανακαλύψατε την αγάπη σας για την συγγραφή; Πως το αντιμετώπισε ο στενός κοινωνικός σας περίγυρος;

Χ.Ρ: Μικρή όταν κάτι με στεναχωρούσε, έπιανα και έγραφα το αντίθετο! Αυτό συνέχισα να το κάνω για πολλές δεκαετίες! Μέχρι που άρχισα να γράφω μικρές ιστορίες και θεατρικά. Στην αρχή, δεν τα μοιραζόμουν με κανέναν για δύο λόγους. Φοβόμουν την απόρριψη, αλλά και αισθανόμουν άβολα, στην σκέψη και μόνο ότι θα διάβαζε κάποιος αυτά που έγραψα. Το θεωρούσα προσωπική υπόθεση. Όταν πια ξεπέρασα όλα αυτά, έδωσα να διαβάσουν γραπτά μου, δική μου άνθρωποι. Και μετά από θετικές κριτικές που έλαβα, αποφάσισα να ασχοληθώ σοβαρά.
 

Β.Μ: Από πού αντλείτε την έμπνευσή σας; 

Χ.Ρ: Απ’ την Ελληνική ιστορία και την Παγκόσμια, από γεγονότα που μου έκαναν εντύπωση.
 

Β.Μ: Πρόσφατα κυκλοφόρησε το πρώτο σας βιβλίο από τις εκδόσεις Μεταίχμιο  με τίτλο “Ντουλμπέρα “  Πως αισθάνεστε που  επιτέλους κρατάτε   την πρώτη συγγραφική δουλειά στα χέρια σας  ;

Χ.Ρ: Απόλυτη ευτυχία! Σχεδόν όπως αισθάνθηκα όταν έβαλα στην αγκαλιά μου για πρώτη φορά τα παιδιά μου.
 
Β.Μ: Πείτε μας λίγα λόγια για την πλοκή του έργου σας.
    
Χ.Ρ: Είναι ιστορικό μυθιστόρημα.  Η ιστορία μιας βλάχικης εύπορης οικογένειας που σκορπίζεται απ’ το Νυμφαίο, και την Βιέννη, μέχρι την Οδησσό, την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και την Θεσσαλονίκη του 1900.  Οι ήρωες μου διαπρέπουν οι περισσότεροι στο εμπόριο εκείνης της εποχής, παλεύουν το παρελθόν τους, αγωνίζονται για το μέλλον τους. Υπάρχει έρωτας, μίσος, αγάπη, θάνατος, γέννηση, όλα όσα ακολουθούν την πορεία της ζωής. Οι ανατροπές στην ιστορία διαδέχονται ή μία την άλλη.
 

Β.Μ: "Ντουλμπέρα" Ο τίτλος του βιβλίου σας  μυστήριο για τους αναγνώστες. Όμως η Λαογραφική Παράδοση μας  την  αποδίδει ως χαρακτηρισμό  για την αρχοντική παρουσία-εύστροφη  γυναίκα. Πείτε μας κάτι περισσότερο γι αυτό.

Χ.Ρ: Ναι. Εμείς οι Βλάχοι, όταν θέλουμε να χαρακτηρίσουμε μια γυναίκα όμορφη, δυναμική, μορφωμένη, δημιουργική, αρχοντική, με μια λέξη λέμε ΝΤΟΥΛΜΠΕΡΑ. Είναι χαρακτηρισμός που περικλείει πολλούς άλλους. Τιμητικός χαρακτηρισμός.
 
Β.Μ: Νιώθετε ότι συνδέεστε με τους ήρωες σας; 
  
Χ.Ρ: Με όλους!!! Και τους καλούς και τους κακούς! Τους αγαπώ όλους και όταν έπρεπε να τους αποχωριστώ, μου έλειπαν μετά.
 

Β.Μ: Ο κόσμος που πλάσατε με τόση αγάπη .Αν κρίνω από την περίληψη του οπισθόφυλλο πρέπει να κάνατε έρευνα  και να ψάξατε εξονυχιστικά στοιχεία για ιστορικά γεγονότα  εκείνης  της περιόδου, με σκοπό την  δημιουργία του υποβάθρου - πλοκής.
  
Χ.Ρ: Ναι. Σε όποια σημεία αναφέρομαι σε ιστορικά γεγονότα, έψαξα πολύ για να τα γράψω. Οι τόποι και οι χρόνοι, είναι πραγματικοί.
 

Β.Μ: Υπάρχει κάποιο ηθικό δίδαγμα/ιδέα που θα θέλατε  να μεταδώσετε στους αναγνώστες  με το έργο σας;

Χ.Ρ: Την αξία της οικογένειας, το μεγαλείο της ζωής , της παράδοσης, την συμβολή των Βλάχων στο Ελληνικό  Έθνος.
 

Β.Μ: Όλα τα βιβλία κρύβουν πίσω τους μια μικρή ιστορία κατά την σύλληψη της αρχικής ιδέας. Σίγουρα θα υπάρχει κι για το δικό σας ..

Χ.Ρ: Ναι υπάρχει. Συχνά ακούω ανθρώπους, όταν θέλουν να χαρακτηρίσουν κάποιον αμόρφωτο άξεστο, κιτς, λένε βλάχος , βλαχάρα, βλάχικο. Δεν μου αρέσει καθόλου. Γιατί οι περισσότεροι και μεγαλύτεροι ευεργέτες της πατρίδας μας ήταν Έλληνες Βλάχοι που πρόσφεραν τα μέγιστα.
 
Β.Μ: Ακόμα και οι πιο έμπειροι συγγραφείς, πέφτουν σε κενό έμπνευσης με αποτέλεσμα να παγώνει η εξέλιξη της ιστορίας τους. Σας συνέβη κατά τη διάρκεια συγγραφής του βιβλίου σας κι αν ναι πως το αντιμετωπίσατε;

Χ.Ρ: Δεν μου συνέβη αυτό. Ίσα ίσα που καθώς έγραφα μου δημιουργούνταν η διάθεση να γράψω πολλά περισσότερα, αλλά απ’ την άλλη δεν ήθελα και να πλατειάσω. 
 
Β.Μ: Σε πόσο καιρό  ολοκληρώσατε την "Ντουλμπέρα"; Τι ήταν αυτό που σας δυσκόλεψε περισσότερο;

Χ.Ρ: Σχεδόν δύο χρόνια. Και αν μοίραζα τον χρόνο αυτό, θα έλεγα ότι τον ένα χρόνο διάβαζα ιστορία και τον έναν έγραφα. Στην περίπτωση της Ντουλμπέρας, διάβασμα και γράψιμο, γινόταν ταυτόχρονα.
 
Β.Μ: Τώρα που κλείσατε το πρώτο  κεφάλαιο στην ζωή σας ως συγγραφέας,  άλλαξε η ματιά σας σαν αναγνώστης;
  
Χ.Ρ: Όχι. Με το ίδιο ενδιαφέρον διαβάζω λογοτεχνία και ιστορία.
 
Β.Μ: Ετοιμάζετε κάποιο νέο βιβλίο αυτή την περίοδο;
 
Χ.Ρ: Ναι. Πάλι ιστορικό μυθιστόρημα .
 
Β.Μ: Ολοκληρώνοντας  ,τι θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες σας;

Χ.Ρ: Εύχομαι η Ντουλμπέρα να τους κάνει καλή παρέα, να ταξιδέψουν μαζί της.


ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Χριστίνα Ρούσσου -Ντουλμπέρα
ISBN: 978-618-03-0360-5
Σελίδες: 520
Ημερομηνία έκδοσης: 26/11/2015
Αγορά βιβλίου : http://www.metaixmio.gr/


Βασιλική Μπούζα
Επιμέλεια  Συνέντευξης

Νάγια Γ.Μητροπούλου 
Επιμέλεια Οπτιακουστικού Υλικού 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχολιό σας :

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΠΕΘΑΜΕΝΟΙ

Προσωπική άποψη/επιμέλεια: Δελλή Χαρά Υποκινούμενη από ένστικτο και μόνο, υπέκυψα πάλι στην “πρωτοδοκιμαζόμενη” πένα ενός νεαρο...

Disqus Shortname