Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2015

Καρακατσάνης Μάριος - ΑΜΥ


Μόλις  διάβασα την τελευταία γραμμή από την συγγραφική δουλεία του Μάριου Καρακατσάνη με τίτλο "Άμυ " και ομολογώ  πως παρότι μια  οι τίτλοι τέλους άφησαν μια γλυκόπικρη γεύση  , ένα  αυτάρεσκο  χαμόγελο έχει σχηματιστεί στα χείλη μου. Κι αυτό γιατί με την φαντασία μου πλάθω την συνέχεια του τέλους ..."ΕΙΜΑΙ Η ΑΜΥ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΕΔΩ ... Τιμωρός στο δικό σας  έγκλημα"  Αν αυτό δεν είναι επιτυχία ενός συγγραφέα μυστηρίου τότε νομίζω πως  έχει αποτύχει το  ως προς εγκεφαλικό παιχνίδι αποπλάνησης του αναγνώστη.


Λοιπόν ας τα πιάσουμε από την αρχή  ...

Πρόκειται για την ιστορία   δυο αδερφών (Αμαρυλλίς-Μελίνα)που ύστερα από ένα τραγικό δυστύχημα η ζωή τους αλλάζει ριζικά προσπαθώντας να ορθοποδήσουν στην γραφική Ρόδο.Η μητέρα τους πεθαίνει κι ο πατέρας πέφτει σε κόμμα , ενώ οι ίδιες παρότι αναρρώνουν τα προβλήματα  ξεκινούν με την "αφύπνιση " της  Άμυ .

Σαν πρωτόπιασα την "Αμυ" στα χέρια μου το πρώτο πράγμα που έκανε εντύπωση ήταν το εξώφυλλο μιας και αποτελεί  την πρώτη επαφή με τον αναγνώστη. Η νεαρή κοπέλα διατηρεί τα χείλη της επτασφράγιστα  προϊδεάζοντας  για τα μυστικά που θα αποκαλυφθούν  αλλά και στο οπισθόφυλλο αποτυπώνεται μια επιστολή, η οποία φυσικά μας προϊδεάζει δειλά για κάποιο ρόλο κλειδί στην εξέλιξη της ιστορίας.

Πραγματικά εντυπωσιάστηκα από την γραφή του κου Καρακατσάνη αν κρίνω από το πρόβλημα της δυσλεξίας που δηλώνει. Εκφράζεται με έναν υπέροχο μεταφορικό τρόπο που θεωρώ  αξιοζήλευτο . Ο συγγραφέας έχει καταφέρει μέσα στην αφήγηση του του να συνδυάσει διαφορετικά λογοτεχνικά είδη ικανοποιώντας το ευρύ κοινό (δράμα-φανταστικό -μυστήριο-τρόμο) φροντίζοντας να δώσει έμφαση και ένταση στα σημεία που κρίνει απαραίτητο. Ακόμη κι αν πιστεύετε ότι τα θρίλερ δεν σας εκφράζουν , ωφέλιμο είναι να  φουντώσει  η σπίθα της περιέργειας  μέσα σας και να χαθείτε στις σελίδες του βιβλίου.  

Αρχικά ο αναγνώστης κατά την διάρκεια εξιστόρησης της πλοκής  ταξιδεύει νοερά σε χαρούμενες στιγμές  , αλλά καθώς η ένταση των συναισθημάτων αποτυπώνεται στις λέξεις  τυλίγοντας τες με ένα σκοτεινό ομιχλώδες πέπλο μυστήριου, παραφυσικές λεπτομέρειες κάνουν την εμφάνιση τους  δίνοντας τις τελικές  πινελιές  στην υπέροχη ψυχοσύνθεση της Αμυ. 
Μέσα στο βιβλίο παρουσιάζεται η σημασία του  θεσμού της  οικογένειας, η μοναδική σχέση γονέα και παιδιού και η αδελφική ανιδιοτελής αγάπη. Κάτι που θεωρείται τρομακτικά υπέροχο για την σημερινή εποχή κρίνοντας  από το χάσμα γενεών. 

Θίγεται ο "εκφοβισμός" ,  η "βία καθώς και οι παράγοντες  που μπορεί να οδηγήσουν ένα άτομο στην εσωστρέφεια χάνοντας την παιδική αθωότητα  με το θεριό του μίσους να παραμονεύει. Σε έναν "άσχημο "κόσμο η εσωτερική αναζήτηση μοιάζει με ζυγαριά της δικαιοσύνης  ενώ η κρίση με δίκοπο μαχαίρι .Κι όταν το θύμα γίνεται θύτης , ο πόλεμος με τον ίδιο εαυτό μοιάζει με ραγισμένο καθρέφτη που αποκαλυφθεί πάθη, επιφέρει εκδίκηση με την μορφή της Νέμεσης.

Διαβάζοντας  πλημμυρίζουμε με ένα χείμαρρο συναισθημάτων .Νιώθουμε ευφορία  περιπλανώμενοι στους δρόμους  της αγάπης και της αυτοθυσίας. Συγκινούμαστε από την αυταπάρνηση  , την απώλεια , ενώ μας προβληματίζει ο φόβος για το άγνωστο. Οι επιλογές των ανθρώπων κι τα αποτελέσματα τους ..Μας καταβάλει  ο θυμός ,κι  η οργή για τα ατοπήματα του κοινωνικού συνόλου και τις ελαττωματικές ανθρώπινες συμπεριφορές . Αναρωτιόμαστε κατά πόσον η  κοινωνία ορίζει τον ορθό τρόπο της τιμωρίας ενώ μια θεωρητικά  ανάρμοστη πράξη επιφέρει λύτρωση. Καθώς βαθύτερα μυστικά βγαίνουν στην επιφάνεια , ο αναγνώστης ανακαλύπτει ότι οι διαχωριστικές γραμμές  μεταξύ των συναισθημάτων είναι πολύ λεπτές σαν ο συγγραφέας φροντίζει να εναλλάσσει σκέψεις με την πένα του πάνω στο χαρτί .Όχι μόνο για να γνωρίσουμε ξεχωριστές -αμφιλεγόμενες προσωπικότητες σαν την Άμυ  αλλά και να προβληματιστούμε παίρνοντας την θέση τους  στον συνεχή  αγώνα -διαμάχη , ανάμεσα στο καλό και το κακό. Την λογική και την παράνοια . Η πάλη με τον ίδιο τον εαυτό μετατρέπει το άτομο σε δικαστή και πολλές φορές σε ανορθόδοξο σωφρονιστή. Ο οποίος όταν αντιλαμβάνεται  την υπογραφή της καταδίκης του δεν ζητά παρά εξιλέωση. Κι αν τελικά δεν έπρεπε να το κάνει ;

Απολαυστικό , ανατρεπτικό.. Κάτι που αξίζει να διαβάσετε και σας το προτείνω ανεπιφύλακτα !


Περιγραφή Οπισθόφυλλου

Δυο αδερφές τόσο ίδιες όσο οι δυο πόλοι της γης... Η μία καλοκάγαθη,η άλλη σκοτεινή προσωπικότητα μα με προστατευτικά ένστικτα.Η Μελίνα αδύναμη κι υποχωρητική.
Η Άμυ δικαστής και τιμωρός σε ένα δικό της κόσμο, στον οποίο ο Θεός έδειχνε πάντα το πιο σκληρό του πρόσωπο. Τι διαχωρίζει την τρέλα από τη λογική;Το Θεό από το Διάβολο; Το καλό από το κακό; Τα ερωτήματα αυτά σταμάτησαν να απασχολούν την Άμυ, όταν ένιωσε ότι βαθιά μέσα στην ψυχή της υπήρχε χώρος για όλα. Και όταν πια η σιωπή σπάει και το μυστικό αποκαλύπτεται, τότε η θυσία είναι μονόδρομος...

Συγγραφέας : Καρακατσάνης Μάριος
Εκδότης : http://www.ostriavivlio.com
 
Παραγγείλετε το βιβλίο εδώ 
Κριτική  Βιβλίου: Βασιλική Μπούζα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχολιό σας :

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΠΕΘΑΜΕΝΟΙ

Προσωπική άποψη/επιμέλεια: Δελλή Χαρά Υποκινούμενη από ένστικτο και μόνο, υπέκυψα πάλι στην “πρωτοδοκιμαζόμενη” πένα ενός νεαρο...

Disqus Shortname